At være tilgængelig i Jordan

At være tilgængelig i Jordan

Af Dinna Swartz, cand.mag. Internationale Studier, dbjerrum@gmail.com 

Jeg sidder i min lejlighed i en mindre by i Jordan, hvor jeg bor med min mand og min datter. Jeg kan høre bønnekaldet fra den nærmeste moske, og på whatsapp bipper søde hilsner på arabisk fra jordanske veninder. Det er så anderledes end det Danmark jeg forlod i januar. Hvordan endte jeg her?

Vi har boet i Jordan i ti måneder. Her lærer vi arabisk og udforsker den jordanske kultur. Vi håber at kunne finde arbejde til foråret, så vi kan blive her mange år. ”Om Gud vil”, som araberne altid siger. At sige arbejdet op, at forlade sit land og flytte til en helt anderledes kultur som børnefamilie lyder måske ikke så fornuftigt. Og spørgsmålene var mange da vi rejste.  Hvad med pensionen? Hvad med jeres datter, der skal vokse op i en kvindeundertrykkende kultur? Hvad hvis I ikke finder arbejde? Det er gode spørgsmål. Og de er vigtige at tage seriøst.

Men vi måtte prøve det af. Udlængsel og eventyrlyst har længe boet i os begge, og selvom det måske ikke lyder så fromt, så tror vi at Gud kan placere en længsel i mennesker, som han vil bruge. Efter fire et halvt år, hvor vi boede i Gellerupparken, Århus, havde vi fået en vigtig erfaring: mødet med naboen sker ikke af sig selv. Vi må gøre os selv tilgængelige, hvis vi ønsker at møde mennesker med Guds håb og forvandling. Og hvis vi vil være tilgængelige for mennesker i en unået verdensdel, må vi flytte hen til dem. Derfor er vi nu i dette muslimske land.

Tilgængelighed er et valg, der farver hele vores liv her i Jordan. Og hvordan kan man være tilgængelig med en fyldt kalender? Det sker ikke, selvom intentionerne er nok så gode. Derfor lever vi spontant og det sætter os fri til at kunne besøge naboen når vi bliver budt indenfor. Jeg prøver at møde jordanerne ved at bruge tid på byens legepladser, hvor jeg kan grine og snakke uforstyrret med kvinderne mens vores børn leger. For at kunne være tilgængelige har vi valgt at bruge et år på at lære sproget inden vi søger arbejde. Og da vi blev revet ud af vores forpligtelser i Danmark til familie, kirke og arbejde, oplevede vi at få frigivet meget tid til netop at kunne stille sig os til rådighed og være tilgængelige.

Når jeg tænker tilbage på de mange spørgsmål, som vi selv og andre stillede inden vi rejste, må jeg svare: Jeg er overbevist om, at Gud viser os svarene til rette tid. Indtil nu har han været trofast i alt. Og det er fordi Han selv kom ned til os og blev tilgængelig for os, at vi kan gøre det samme for andre.

Vil du gøre noget?

Drømmer du om at rejse ud og møde helt anderledes kulturer med spændende mennesker og eksotisk mad? Faktisk behøver du hverken at finde pas eller tusindkronesedler frem for at opnå det. Danmark er nemlig fyldt med mennesker fra hele verden, som bærer deres kulturer med.

Og hvor møder du så dem? Indre Mission har to centre – i Aarhus og KBH – med danskundervisning og fællesskab for nydanskere. Her er du mere end velkommen som frivillig. Du kan også blive venskabskontakt – se venskabskontakt.dk – frivillig i Røde Kors, arrangere middag på tværs i kirken eller derhjemme, besøge asylcentre eller noget helt syvende.

Kom og vær med til at byde velkommen ind i samfundet og ind i kirken!