Hvor meget må det koste?

Hvor meget må det koste?

Af Line Reckweg Nissen, Markedsførings- og sekretariatskoordinator i Promissio, linereckweg@gmail.com

Jeg mødte Gizaw på en fortovscafé i hans nabolag i udkanten af Addis Ababa, Etiopien. Gizaw er i slutningen af 30’erne, og han er hverken gift eller har børn. Han er udsendt af Mekane Yesus-kirken som evangelist, og hans ringe løn gør ham ikke just til et attraktivt giftermål. Mødet var arrangeret som en del af min arbejdsrejse, hvor han skulle gøre mig og en kollega klog på, hvad hans arbejde som evangelist består i.

Han tog os med for at vise os sin kirke. Her havde han på et halvt år samlet mellem 30 og 50 mennesker, og næste skridt var at starte børnekirke op. Boligpriserne i Addis Ababa er skyhøje, at menigheder som Gizaws lejer sig ind i ufærdige bygninger. ”Kirken” var derfor ikke andet end betonskelettet til en treetagers bygning. Når vandet snart blev sluttet til, ville Gizaw flytte ind på første sal, så kirken kunne spare hans husleje. Det gjorde ham ikke noget. Han er alligevel sjældent hjemme, fordi han beder sammen med eller underviser kristne i nabolaget alle aftener i ugen, og om dagen evangeliserer han – for eksempel for drengene, der spiller fodbold i nærheden. Det er hans liv.

Jeg kan kun finde ét svar

Gizaw har en inderlig brand for at nå mennesker med evangeliet. Det er den brand, som allerede for hundrede år siden fik danske missionærer til at flytte om på den anden side af jordkloden for at missionere i et fremmed land, indtil mange af dem blev ramt af tropesygdomme og led en alt for tidlig død. Fik det dem til at fortryde? Næppe. For de kendte risikoen. De vidste, at det kunne koste dem dyrt, ligesom det koster Gizaw et bekvemmeligt hjem og en familie at være i mission.

Vi kan hurtigt stille spørgsmålet: Hvor meget må det koste? Når vi stiller det, er det for at have en grund til at komme med undskyldninger. Jeg bor for eksempel i Aarhus, og jeg kan komme med de første 20 undskyldninger for, hvorfor det ikke er mig, der skal flytte til Etiopien – eller sågar bare Sydsjælland – for at tjene kirken. Det må ikke både koste mit arbejde, mine venner, min familie og min kirke. Det er for meget.

Derfor føles det som et slag, når Jesus i Matthæusevangeliet kapitel 19, vers 29 siger: ”Enhver, som har forladt hjem eller brødre eller søstre eller far eller mor eller børn eller marker for mit navns skyld, får det hundreddobbelt igen og arver evigt liv.”

For når Jesus spørger: Hvor meget må det koste? Så er det ikke for at høre vores undskyldninger. Så er det for at udfordre os. Og det spørgsmål er min største udfordring lige nu, for et eller andet sted kan jeg kun – med Gizaw, de første missionærer og Jesus’ ord i hovedet – finde ét rigtigt svar: Det hele.

Vil du gøre noget?

Vil du være med til at bringe budskabet om Jesus ud i verden? Så overvej at kontakte Mission Afrika. Der er flere muligheder for at komme ud som volontør, og vi efterspørger mange forskellige kvalifikationer, men det vigtigste er, at du er engageret og har lyst til at lade dig udfordre.

Se mere på www.missionafrika.dk.