Erfaringer

Fire volontørers beretninger

Israel: Spændende, charmerende – og udfordrende kulturforskelle

Af Trine Rasmussen

Organisation: Israelsmissionen

“Da jeg valgte at tilmelde mig som volontør gennem Israelsmissionen, var det først og fremmest, fordi jeg ønskede at vidne om Jesus gennem ord og gerninger, og det giver en anderledes frimodighed at gøre det i udlandet, da man jo allerede skiller sig ud. Samtidigt ønskede jeg at opleve en ny kultur. Netop kulturforskellen er det spændende og charmerende. men til tider også udfordrende, når man tager ud som volontør. Jeg var frivillig i et aktivitetshus for handicappede i Jerusalem, hvilket var meget lærerigt og sjovt på trods af sprogbarrierer, delvis skepsis over for min tro og lignende udfordringer. Min største oplevelse og velsignelse var mine venskaber med kollegaerne, som jeg brugte meget tid med. Både på kulturelle oplevelser som fx tage i synagoge, opleve et jødisk bryllup osv, men også bare tage på café, hvilket ofte medførte muligheder for at snakke tro! Alt i alt så lærer man utrolig meget om sig selv, andre kulturer og om Gud ved at tage ud som volontør!”

Nigeria: Mor kommer ikke lige forbi med chokoladekiks og knus

Af Mona Solsø

Organisation: Mission Afrika, www.missionafrika.dk

“Jeg har altid haft en drøm om at komme til Afrika. Som barn var det for at møde de børn, jeg så i fjernsynet, på efterskole for at gøre en forskel, og efter HF var jeg også begyndt at interessere mig for kultur- og religionsmøde. Der kan være mange grunde til at rejse ud, og det er fedt at mødes med forskellige idéer, drømme og forudsætninger. Jeg ville helst ikke rejse alene og fandt derfor et projekt, som gav mig mulighed for at rejse med andre unge, som alle havde en drøm om Afrika. Reach Out projektet i Afrika InTouch var lige mig og gav mig mulighed for at indfri forventningerne om at blive brugt, med de evner jeg har.

Det kræver et godt helbred, en lyst til at hjælpe og en god portion tålmodighed at blive volontør i Afrika. Hvad gør man, når man står på en landevej midt i ingenting, bilen er punkteret, der ikke er mobilsignal og flere km til nærmeste tank? Eller når man står omringet af slummens børn, som bare gerne vil synge en sang mere, danse en dans mere eller hoppe en time endnu, når vi allerede har sunget, danset og hoppet i to timer? Der er mange større og mindre udfordringer, når man vælger livet som volontør, men jeg oplevede ofte, at vi kunne mere, end vi troede. Man har ufattelig meget at give af, når man ser et behov. Jeg har lært rigtig meget af at være af sted; At være tilstede i det jeg gør og de mennesker, jeg beskæftiger mig med, at se et behov og yde mit for at hjælpe, at opmuntre mennesker omkring mig, og nu ser jeg en opgave i at genindføre gæstfrihed i et meget indadvendt Danmark, hvor alle kun vil deres nærmeste.

Som volontør er man laaaaangt væk hjemmefra, og mor kan ikke bare komme forbi med en nødration af chokoladekiks og knus, når det er tiltrængt, men man overlever og finder ud af, at andre mennesker, volontører som lokale, kan vinde plads i ens hjerte og blive en stor del af en dagligdag i et nyt område, en ny kultur og et fremmed land. Som kristen bliver man i den grad udfordret og mødt af nye tanker og syn på tro og religion. Men hey – tag udfordringen op og bliv klogere på dig selv og find ud af, hvor du står, og hvad du tror på! Du vokser med opgaven og udfordringerne og kommer hjem endnu stærkere og med mere mod end tidligere – i hvert fald når du har fået det første brusebad, en leverpostejsmad og et koldt glas mælk!”

Tanzania: Det nytter at gøre en indsats!

Daniel Boytler, bådvolontør i Tanzania

Organisation: Brødremenighedens danske mission (BDM)

“Jeg rejste til Tanzania for at genopleve mit barndomshjem og for at hjælpe til, hvor jeg kunne. Jeg rejste ud gennem BDM. Jeg var praktisk volontør, men var med i administrationen af missionsstationen. Primært fokus var byggeri. De største udfordringer ved opholdet i Tanzania var det ansvar, jeg havde for medarbejderne på missionsstationen. Jeg blev igennem arbejdet styrket og modnet og mærkede, at det nytter at gøre en indsats. Socialt og åndeligt var opholdet meget berigende, jeg fik gode kammerater og lærte en del om mig selv og min tro”.

Peru: Menneskelig udvikling og dejlige, nye venner

Af Karen Jensen, volontør i kirkeligt ungdomsarbejde i Peru

Organisation: Luthersk Mission (LM), www.dlm.dk 

“Det er lysten, der driver værket” siger man vist. Og det var da også det, der fik mig til at tage af sted som volontør i Peru. En stilling, hvor jeg fik muligheden for at kombinere, det jeg havde lyst til at bruge mit sabbatår på, med at tjene Gud. Så jeg og min veninde, Carina, blev enige om at prøve at sende en ansøgning til Luthersk Mission. Det blev til jobsamtale og senere ansættelse.

Sådan et år, fuldt af både sproglige, kulturelle og især menneskelige udfordringer, giver bestemt et kæmpe udbytte: Større kulturforståelse, menneskelig udvikling og ikke mindst dejlige, nye venner. Selvom vennekredsen ikke på samme måde er stor, og at man da godt kan komme til at savne en god LMU-aften eller en dansk gudstjeneste, har man netop monster-store muligheder for et stort socialt og åndeligt udbytte. Mit år som volontør ville jeg ikke give væk for noget som helst!”